کدهای جاوای مذهبی |
مهدویت ، غرب و بازیهای رایانهای
نویسنده: مهدى حق وردى
یکى از اصول مشترک بین تمام ادیان الهى و اساطیر باستانى اقوام مختلف، بحث منجى موعود و آخرالزمان مىباشد؛ همان کسى که شیعیان او را مهدى، مسیحیان او را عیسى، زرتشتیان او را سوشیانت و قومهاى دیگر او را با نامهاى دیگر مىخوانند. تمامى منتظران ظهور، به مرحلهاى معتقدند که یک ضد منجى که عصاره تمام شرارتهاست و تمامى نیروهاى شیطانى را به همراه خود دارد و مهمترین مانع منجى موعود است، ظهور کند و در نبرد نهایى، میان این دو که جنگى بسیار بزرگ و خونین است، منجى موعود به همراه یارانش، به کمک امدادهاى الهى، بر لشکر شیطان پیروز مىشوند. سربازان و یاران منجى، انسانهایى با ایمان و نیرومند هستند که خود را از قبل براى چنین روزى آماده کردهاند.
کشیش پت رابرتسون (Pat Robertson)، یکى از رهبران صهیونسیم مسیحى مىگوید:
«اکنون آمریکا نماینده خداست در روى زمین؛ براى ظهور مسیح». آرى، به اعتقاد آنان، آمریکا یا لااقل رهبران این کشور، پیامبران معصومى هستند که به دنیاى پر از گناه فرستاده شدهاند تا جهان را به سرمنزل مقصود برسانند. جرج بوش اول روز 6 مارس 1992م. در نشست مشترک سنا و مجلس نمایندگان کنگره آمریکا (که بىشباهت به سخنرانى جرج بوش دوم در 20 مارس 2001 نبود)، خطابه معروفى ایراد کرد که ضمن آن، سیاست نظم نوین جهانى را اعلام کرد؛ سیاستى که طبق آن نمىتوان پذیرفت گوشهاى از کره زمین از اصول آمریکایى در مورد آزادىهاى فردى و حکومت دموکراتیک معاف باشد؛ سیاستى که طبق آن، براى پیروزى در جنگ علیه تروریسم بینالمللى، جنگ ایدهها و عقاید باید راه انداخت. این نظم نوین جهانى، به قول «فوکویاما» پایان تاریخ اسلام و دریایى فاشیستى براى شناى تروریستهاست و به قول «توماس فردمن» تحلیلگر سیاسى آمریکایى، اسلام، بزرگترین دشمن غرب است و جنگ با این دشمن، تنها با ارتش ممکن نیست؛ بلکه باید در مدارس ،کلیساها، مساجد و معابد، به رویارویى با آن پرداخت.
هم اکنون سیر محصولات فرهنگى غرب، براى تحقق بخشیدن به آرمان فوق، راهى بازارهاى کشورهاى مسلمان شده است؛ محصولاتى که پس از استفاده از آنها، شخص از هویت و فرهنگ خود دلزده مىشود و آمریکا را به عنوان امپراتور صالح دنیاى جدید مىپذیرد و او را عصاره نیروهاى خیر عالم تصور مىکند. یکى از این محصولات فرهنگى که بسیار تأثیرگذار است، بازىهاى رایانهاى است که بیشتر سرمایههاى اجتماعى جهان اسلام را هدف گرفته است.
بیش از دو دهه است که بازىهاى رایانهاى وارد بازار شدهاند. اولین آنها، بازىهاى شرکت آتارى (دستگاه TV GAME)، مانند بازى PONG بود که تنها شامل دو خط، یک توپ و یک زمین، مانند زمین تنیس بود. پس از آن، بازىهاى ویدئویى، سیر تکاملى خود را طى کردند و در اواسط دهه هشتاد، بازىها بیشتر به سمت جنگى (WAR GAME) سوق پیدا کردند که علت آن هم علاوه بر مسائل فنى، جوّ متشنج اواخر دهه 80 آمریکا بود که ناشى از جنگ سرد با شوروى و دیگر برنامههاى رئیسجمهور وقت (ریگان) بود.
پس از پایان جنگ سرد و فروپاشى اتحاد جماهیر شوروى، ایالات متحده که خود را بىرقیب در جهان یافت، تصور امپراتورى بر دنیا را در سر پروراند و از هر وسیلهاى براى اثبات و جا انداختن این هدف استفاده کرده است. بازىهاى رایانهاى، یکى از این ابزار و وسایل است. در این بازىها، آمریکا، مدینه فاضله و آرمان شهر و نهایت رفاه، صلح و امنیت معرفى مىشود و نظام فرهنگى آن، تنها سیستمى است که جهان را از خطرات گوناگون حفظ مىکند. تفکر حاکم بر این بازىها، نشئت گرفته از منجیان متنوع آخر الزمان است که داراى ویژگىهاى منحصر به فردى مىباشند.